Tu, eu și lucrurile dintre noi

Artiști: Burak Delier, Guy Ben-Ner & Hito Steyerl

Curator: Simona Nastac
5 martie – 22 mai 2015

Expoziția Tu, eu și lucrurile dintre noi urmărește să examineze economiile subiacente existenței noastre materiale și producției artistice din secolul XXI, semnalând problematici nerezolvate precum autonomia și coeziunea socială într-o lume din ce în ce mai interdependentă, modelată de sisteme ce erodează chiar valorile umane pe care ar trebui să le emancipeze. Lucrările prezentate propun, totodată, un exercițiu reflexiv asupra modalităților prin care rezistăm sau ne conformăm forței capitalului menite să ne transforme în simple posesiuni, precum și asupra posibilității artei de a expune complexitatea crescândă a lumii contemporane și eforturile indivizilor de a o înțelege și adresa.

Burak Delier (n. 1977) trăiește și lucrează în Istanbul, fiind interesat în principal de relația dintre capitalism și practicile artistice contemporane. Artistul utilizează tactici de gherilă artistică și umor absurd, exploatând tocmai acele strategii ale sistemului neoliberal pe care le contrazice. Lucrările sale sunt deseori produse în colaborare cu alții, fie că este vorba de performanța personajelor din filmele lui, fie că acestea au un rol doar în cercetarea anterioară producției. Delier a avut expoziții individuale la Londra (INIVA) și Istanbul (PILOT și OUTLET), și a participat la numeroase expoziții de grup în Europa. A expus, totodată, la Bienala de la Taipei în 2008 și în 2010, și la Bienala de la Istanbul în 2005, 2007 și 2013.

Guy Ben-Ner (n. 1969) a reprezentat în 2005 Israelul la Bienala de la Veneția. Începând cu anii ‘90, artistul a filmat o serie de lucrări video în care apar el și familia sa, explorând limitele fluide dintre viața publică și cea privată, precum și relația complexă cu spațiile în care locuim. Lucrările combină ironic estetica home-made cu diverse referințe artistice și filosofice sofisticate. Ben-Ner a expus solo la Contemporary Arts Center, Cincinnati; Center for Contemporary Art, Tel Aviv; Musée d’art contemporain de Montréal; și L’Espace Shawinigan, National Gallery of Canada. A participat, totodată, la numeroase expoziții collective, la Manifesta 10 în St Petersburg, Bienala de la Shanghai, MOMA New York; și P.S.1 Contemporary Art Center, NY. Artistul trăiește și lucrează în Tel Aviv.

Hito Steyerl (n. 1966) este unul din cei mai apreciați artiști video ai momentului. Creația sa analizează teme legate de proliferarea și diseminarea în masă a imaginilor și a informației, determinate de tehnologia digitală. Artista folosește imaginea digitală ca punct de plecare pentru incursiuni într-o lume a războiului, a circuitelor financiare, a detritusului digital și luptei de clasă, care s-a deplasat de la virtualitate la o realitate necunoscută, pe care abia începem să o înțelegem. Steyerl participă în mod frecvent la expoziții majore precum Documenta, Manifesta, și bienalele de la Veneția, Taipei, Istanbul și Gwangju. A avut, totodată, numeroase expoziții solo la Art Institute of Chicago, Van Abbemuseum din Eindhoven, ICA Londra și multe alte instituții prestigioase. Artista predă la Universitatea de Artă (UDK) din Berlin, iar anul acesta va reprezenta Germania la Bienala de la Veneția într-o expoziție de grup.

Simona Nastac este curator și critic de artă independent, în prezent stabilită la Londra. Este interesată în special de arta critică și socială, și de practici context-specific, căutând răspunsuri neașteptate, capabile să schimbe starea lucrurilor, cât de puțin. A realizat expoziții individuale și de grup pentru diverse bienale, festivaluri și galerii, în Londra, New York, Sankt Petersburg, Praga, Shanghai și București. Între 2006 – 2013 a fost coordonatorul proiectelor de artă, rezidență artistică, arhitectură, film și design la ICR Londra, unde a colaborat cu instituții de prestigiu precum Tate Modern și Britain, Victoria and Albert Museum, Camden Arts Centre și Royal Academy of Arts. Anul acesta este curatorul programului de artă vizuală al Festivalului Kingston Welcomes Korea, care are loc în luna august în Londra.