Artiști: Matthias Weischer și Robert Bosisio
Curator: Florin Ștefan
4 Februarie – 1 Aprilie 2016
‘’Mă bucur că am reușit să îl aducem la Cluj – și, de altfel, pentru prima dată în România – pe Matthias Weischer, unul din marii pictori ai Europei. Weischer este un reprezentant de vârf al Școlii de la Leipzig, care a servit atâția ani ca model pentru Școala de la Cluj. Este un pictor venerat de artiștii tineri ai Clujului care au acum ocazia de a-l întâlni, a-l asculta, a-i admira lucrările la ei acasă’’, a declarat Florin Ștefan, director Spațiu Intact.”Considerat ca fiind unul din cei mai importanți pictori ai generației sale, Matthias Weischer a intrat în atenția internațională la începutul anilor 2000, ca membru al Școlii de la Leipzig – creditată pentru contribuția majoră la renașterea picturii figurative”, arată criticul de artă britanic Jane Neal.
Născut în 1973, Weischer trăiește și pictează la Leipzig, iar lucrările sale au putut sau pot fi văzute în galerii și muzee precum Gemeentemuseum, Haga, Centro de Arte Contemporaneo, Malaga, Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico, Centre Pompidou, Paris, Gallery Rudolfinum, Praga.
Artistul Robert Bosisio pictează în atelierele sale din Trodena (Italia) și Berlin ‘’condiția noastră umană ca visători”, după cum spunea cunoscutul regizor Wim Wenders, unul din admiratorii declarați ai lui Bosisio. La Cluj, una din expozițiile remarcabile ale lui Robert Bosisio a fost cea din 2010, de la Muzeul de Artă, evenimentul de atunci desfășurându-se concomitent cu expoziția foto a Donatei Wenders, soția lui Wim Wenders.
Evenimentul este organizat cu susținerea Institutului Cultural Român.
Parteneri: Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, Casa Boema, VinoMania, Distral.
Deschiderea expoziției Weischer și Bosisio face parte din ’’6 spații, 6 expoziții, 7 artiști’’ – o seară de vernisaje care va avea loc la Fabrica de Pensule și care include: ’’Naked and drawing with a compass’’, Radu Comșa – Galeria Sabot, “Ascent”, Enikő Kovács – Galeria Bazis, “Radio Tern – I Am What I Am” – :BARIL, ’’Primal Dream’’, Gabriel Marian – Galeria Nano, “Intro”, Irina Dumitrașcu Măgurean – Atelierul artistei Irina Dumitrașcu Măgurean.
În continuarea serii de vernisaje, vineri, 5 februarie, de la ora 17.00, la Casa Matei din Cluj-Napoca va avea loc evenimentul “Pictura – o chestiune de materialitate?”, o conversație între Matthias Weischer și Robert Bosisio și criticul de artă Jane Neal, urmată de discuții cu publicul. Jane Neal este cea care a semnat capitolul destinat Clujului din albumul “Art Cities of the Future’’, album care a fost mai apoi prezentat și în The New York Times. În acest volum, Clujul a fost nominalizat în topul celor 12 oraşe despre care se spune că vor avea o influență majoră asupra artei secolului XXI.