O cabană în centru

Artiști: Ramona Poenaru & Gaël Chaillat

instalație multimedia / performance
29 mai – 20 iunie 2014

Ramona Poenaru și Gaël Chaillat prezintă „O cabană în centru”, în urma unei rezidențe de șase săptămâni la SPAȚIU INTACT / Fabrica de Pensule.Inspirându-se din experiența filosofului american Henry David Thoreau (Walden sau Viața în pădure), au construit o cabană (în centru, din carton) și au observat lumea din jurul lor.

Walden sau Viața în pădure este povestea experienţei pe care o face Thoreau pentru a-şi acorda ideile filosofice la propria viaţă. Timp de doi ani trăieşte singur în pădure, pe malul lacului Walden, într-o cabană pe care şi-a construit-o cu mâinile lui. Îşi simplifică viaţa pentru a simţi ceea ce îi este într-adevăr necesar. Se gândeşte tihnit la condiţia sa de om. Studiază natura care-l înconjoară şi încearcă să definească Legile universale. Observă cum trăiesc contemporanii săi. După doi ani, opreşte experienţa la fel de simplu cum a şi început-o. Conclude ca a fost simplu să trăiască aşa cum a dorit şi se felicită că a făcut ceea ce ar fi regretat să nu încerce.
În primele pagini din Walden îşi sfătuieşte cititorul a-i imita experienţa ca principiu: să îndrăznească a-și clădi cabana viselor sale. Dar cum arată cabana viselor noastre? Şi unde am construi-o? Din ce ar fi făcută? Cabana e acel loc care ne este drag, unde ne putem odihni o clipă de zgomotul lumii.
Cabana e acel loc unde ne simţim atât de bine încât abia plecaţi, încercăm să revenim acolo. Cabana e acel loc une gândirea se poate lărgi. Cabana este ceea ce punem în joc pentru a fabrica o cabană.

Ne-am instalat la Fabrica de Pensule pentru a construi cabana noastră la Cluj: nu o cabană în inima pădurii, ci o cabană în centru. Mai mult decât natura, noi observăm natura umană, observăm cum trăiesc contemporanii noştri. Întrebarea principală care animă rezidenţa noastră este: la ce fel de cabană visează oamenii de aici?

Unul sosind dintr-o altă ţară, cu mirare şi curiozitate, celălalt venind din ţara trecutului, căutând repere în această ţară a prezentului care nu pare să păstreze nicio urmă din vechile răni, înaintăm împreună în construcţia noastră.

„If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put the foundations under them.”
„Dacă ai construit castele de nisip, munca ta nu va fi în zadar; aşa a trebuit să fie. Acum pune temeliile la ele”. (H.D. Thoreau – Walden)

[Ramona Poenaru și Gaël Chaillat]