Focus Italia

Focus Italia: Alfredo Pirri & Valentina Valentini

11 septembrie – 17 octombrie 2020
Locație: Sala ATRIUM, Centrul de Interes, etaj 4

Il video rende felice: zapping fra la videoarte in Italia

curator Valentina Valentini

Passi

artist Alfredo Pirri

Vineri, 11 septembrie 2020, începând cu ora 16:00, Spațiu Intact vă invită la deschiderea sezonului de toamnă cu proiecte dedicate artei contemporane italiene: expoziția „Arta video în Italia”, curatoriată de Valentina Valentini și deschisă în spațiul galeriei de la etajul 4, precum și, în atriumul Centrului de Interes și prezentată în parteneriat cu Friche, o instalație semnată de celebrul artist Alfredo Pirri. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Consulatului Republicii Italiene la Cluj şi îl are ca invitat special pe Excelența Sa Massimo Novali, Consulul Onorific al Italiei la Cluj.

Arta video în Italia: geniu și indisciplină
11 septembrie – 17 octombrie 2020

Curator: Valentina Valentini

”Il video rende felice: zapping fra la videoarte in Italia”, proiectul curatoarei Valentina Valentini, cuprinde lucrări video semnate de artişti italieni importanți precum cei asociați grupului Art/Tapes/22 – John Baldessari, Jannis Kounnelis, Alighiero Boetti, Urs Lüthi, Giulio Paolini, Arnulf Rainer, Charlemagne Palestine -, dar și nume mai recente cum ar fi Rä Di Martino, Masbedo, Daniele Puppi sau Michele Sambin.

„Modelele artei video italiene sunt cele înalte ale cinematografiei și ale picturii, ale poeziei, ale celor mai vitale tradiții artistice neo-avangardiste, dar ca o reinvenție și nu ca un repertoriu înmagazinat pentru a fi reciclat în operațiuni citaționiste.” – Valentina Valentini

Alfredo Pirri: Passi
11 septembrie – 17 octombrie 2020

Prezent în premieră la Centrul de Interes, Alfredo Pirri, unul dintre cei mai bine cotați artiști italieni ai momentului, ale cărui lucrări au fost expuse în cadrul Bienalei de la Veneția sau la MoMA în New York, va transforma podeaua Sălii ATRIUM într-o oglindă de mari proporții, pe care vizitatorii se vor putea plimba. Instalația este parte din ciclul lucrărilor ”Passi”, create de artist în ultimii 17 ani și expuse în locații prestigioase precum Galeria Națională de Artă Modernă din Roma sau Galeria Accademia din Florența.

Ȋn deschidere, ”Shadows” – un performance al prim-balerinei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Andreea Jura, documentat de Mircea Albuțiu (foto) și Ioana Ofelia (video).

Organizatori: Fundația Culturală Intact şi Friche
_________________________________

Parteneri: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Cluj, BT Contemporary Art, Weberbau
Sponsori: BT Contemporary Art, Weberbau, Osteria del buon VINO

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save