Dincolo de reprezentare: Provocările picturii contemporane

Michaël Borremans & Frank Demaegd
în dialog cu Maria Rus Bojan & Horea Avram
27 iunie 2013

Dincolo de reprezentare:
Provocările picturii contemporane

La inițiativa Fundației Culturale Intact, curatorii Maria Rus Bojan şi Horea Avram au purtat o dezbatere cu artistul belgian Michaël Borremans şi cu galeristul Frank Demaegd pe tema relevanței picturii figurative în arta contemporană şi a rolului pe care aceasta o joacă în piața de artă şi în instituțiile de profil.

Apreciat pentru viziunea şi îndemânarea sa artistică,  Michaël Borremans a devenit celebru cu pictura sa figurativă care evocă artişti importanți precum Velasquez, Goya, sau Manet. Maturizându-se în plină epocă a apropriaționismului postmodern, Borremans a păstrat ceva din această tactică, vizibilă în modul în care artistul înglobează tradiția picturală într-un mod subversiv.

Dezbaterea a vizat aspecte legate de strategiile creative din spatele reprezentării figurative, de rolul jucat de corpul uman în definirea imaginii şi de relevanța actuală a „maeştrilor” ca modele pentru artiştii contemporani. În acelaşi timp, s-a discutat despre evoluția şi orientarea pieței de artă şi rolul pe care pictura figurativă îl joacă în instituțiile de artă.

Michaël Borremans este un pictor şi artist video, care traieste şi lucrează în Ghent, Belgia. S-a născut în 1963 în Geraardsbergen, Belgium. În 1996 a absolvit Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Campus St. Lucas, în Ghent. Începând cu anul 2000, artistul este reprezentat de Zeno X Gallery, din Anvers şi din 2001 de galeria David Zwirner din New York.

Frank Demaegd este proprietarul Galeriei Zeno X din Anvers, Belgia. Printre artiştii care sunt reprezentați de această galerie se numără: Luc Tuymans, Marlene Dumas, Raoul De Keyser, Dirk Braeckman, Michaël Borremans, Stan Douglas, Anne-Mie Van Kerckhoven, Mark Manders.

Eveniment organizat de Fundația Culturală Intact Cluj şi MB Art Agency Amsterdam.Artişti expuşi în galerie:
Cornel Brudaşcu
Mircea Suciu 
Florin Ştefan
Veress Szabolcs
Alin Bozbiciu